Cukorbetegség kezelése

Érezted már úgy, hogy nem számít, mennyi vizet vagy gyümölcslevet iszol,csak nem elég? Úgy tűnik, hogy több időt töltesz a mosdóba futni, mint nem? Gyakran fáradt vagy? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolt, magas vércukorszintje lehet.

A magas vércukorszint vagy a hiperglikémia elsősorban a cukorbetegeket érinti. Ez akkor fordul elő, ha a szervezet nem termel elegendő inzulint. Ez akkor is előfordulhat, ha a szervezet nem képes megfelelően felszívni az inzulint, vagy teljesen inzulinrezisztenciát alakít ki.

A magas vércukorszint befolyásolja

A hiperglikémia olyan embereket is érinthet, akik nem rendelkeznek cukorbetegséggel. Vércukorszintje megemelkedhet, ha beteg vagy stressz alatt van. Ez akkor fordul elő, amikor a szervezet által termelt hormonok a betegség leküzdésére növelik a vércukorszintjét.

Ha a vércukorszintje tartósan magas és kezeletlen marad, súlyos szövődményekhez vezethet. Ezek a szövődmények járhatnak problémák a látás, idegek, és a kardiovaszkuláris rendszer. Általában addig nem tapasztal tüneteket, amíg a vércukorszintje jelentősen meg nem emelkedik. Ezek a tünetek idővel kialakulhatnak, így előfordulhat, hogy először nem veszi észre, hogy valami nincs rendben.

A korai tünetek a következők lehetnek:

 • fokozott vizelet gyakoriság
 • fokozott szomjúság
 • homályos látás
 • fejfájás
 • fáradtság

Étrendje magas vércukorszintet okozhat, különösen, ha cukorbetegségben szenved. Szénhidrát – nehéz ételek, mint a kenyér, rizs, tészta növelheti a vércukorszintet. A tested lebontja ezeket az ételeket cukormolekulákká az emésztés során. Az egyik ilyen molekula a glükóz, amely a szervezet energiaforrása.

Élelmiszer cukorbetegség

Étkezés után a glükóz felszívódik a véráramba. A glükóz nem szívható fel az inzulin hormon segítsége nélkül. Ha a szervezet nem képes elegendő inzulint termelni, vagy ellenáll a hatásainak, a glükóz felhalmozódhat a véráramban, és hiperglikémiát okozhat.

A hiperglikémiát a hormonszint változása is kiválthatja. Ez általában akkor fordul elő, ha sok stressz vagy ha rosszul érzi magát. A hiperglikémia hatással lehet az emberekre, függetlenül attól, hogy cukorbetegségben szenvednek-e.

Lehet, hogy fennáll a hiperglikémia kockázata, ha:

 • vezessen ülő vagy inaktív életmódot
 • krónikus vagy súlyos betegségben szenved
 • érzelmi stressz alatt állnak
 • használjon bizonyos gyógyszereket, például szteroidokat
 • volt egy közelmúltbeli műtét

Ha Ön cukorbeteg, vércukorszintje megemelkedhet, ha:

 • ne kövesse a cukorbetegség étkezési tervét
 • ne alkalmazza megfelelően az inzulint
 • ne szedje megfelelően a gyógyszereket
 • További információ: hiperglikémia és 2-es típusú cukorbetegség »

Hogyan diagnosztizálják a hiperglikémiát?

Ha Ön cukorbetegségben szenved és vércukorszintjének hirtelen változását észleli otthoni ellenőrzése során, értesítse kezelőorvosát a tüneteiről. A vércukorszint emelkedése befolyásolhatja a kezelési tervet. Függetlenül attól, hogy cukorbetegségben szenved-e, ha a hiperglikémia bármely tünetét tapasztalja, beszéljen orvosával. Mielőtt a találkozó, meg kell jegyeznünk, milyen tüneteket tapasztal.

Ezeket a kérdéseket is figyelembe kell vennie:

 • Megváltozott az étrend?
 • Volt elég vized inni?
 • Nagy a stressz?
 • Csak a kórházban voltál műtétre?
 • Balesetet szenvedett?

Az orvos kinevezése után orvosa megvitatja az összes aggályát. Elvégeznek egy rövid fizikális vizsgálatot, és megbeszélik a család történetét. Kezelőorvosa meg fogja vitatni az Ön vércukorszintjét is.

Ha 59 éves vagy annál fiatalabb, a biztonságos vércukorszint általában 80-120 milligramm/deciliter (mg / dL). Ez a tervezett tartomány azoknak az embereknek is, akiknek nincs alapvető egészségügyi állapotuk.

A 60 éves vagy annál idősebb emberek, valamint azok, akiknek más egészségügyi állapotuk vagy aggályaik vannak, 100-140 mg/dL-es szintek lehetnek.

Orvosa A1C-tesztet végezhet annak meghatározására, hogy az elmúlt hónapokban milyen volt az átlagos vércukorszintje. Ezt úgy végezzük, hogy megmérjük a vörösvértestekben az oxigénszállító fehérje hemoglobinhoz kapcsolódó vércukorszint mennyiségét.

Orvosa azt is javasolhatja, hogy távolítsa el a glükózban gazdag ételeket az étrendből. Fontos, hogy kiegyensúlyozott étrendet tartsunk fenn, és ragaszkodjunk az egészséges táplálkozáshoz. Ha nem biztos benne, hol kezdje, orvosa utalhat egy dietetikusra vagy táplálkozási szakemberre, aki segíthet egy étrend kialakításában.

Ha ezek a változások nem segítenek csökkenteni a magas vércukorszintet, orvosa gyógyszert írhat fel. Ha cukorbetegségben szenved, orvosa orális gyógyszereket írhat fel, vagy megváltoztathatja a már felírt inzulin mennyiségét vagy típusát.

Orvosa javasolhatja, hogy vásároljon vércukorszint-mérőt otthon. Ez egy egyszerű és hatékony módja annak, hogy figyelemmel kísérje a vércukorszintjét, és gyorsan cselekedjen, ha a szintje nem biztonságos szintre emelkedett. Tudatában annak, hogy a szint felhatalmazza Önt, hogy átvegye az Ön állapotát, és az egészséges életmód.